Aranygaluska

1 csillag (rossz)2 csillag (elmegy)3 csillag (átlagos)4 csillag (jó)5 csillag (kiváló) (2 értékelés,5.00/5)
Előkészítési idő
50 perc
Sütési/főzési idő
45 perc
Elkészítési nehézség
Közepes
Adag
6 személy
Étel jellege
Desszert
Beküldte
Beküldés ideje
3 evőkanál
rum
10 dkg
dió
1 csipet
konyhasó
1 kávéskanál
citromhéj
3 db.
tojássárgája
3 deciliter
tej
3 dkg
élesztő
20 dkg
margarin
50 dkg
liszt
1 csomag
vaníliás pudingpor
1 csipet
5 evőkanál
cukor
1 csomag
vaníliás cukor
1 liter
tej
Aranygaluska
  1. A lisztből, és a vajból egy evőkanálnyit, a cukorból egy mokkáskanálnyit vegyünk el.
  2. A felforrósított rumot ráöntjük a mazsolára és időnként megkeverve állni hagyjuk.
  3. A langyosított tejben keverjük el a mokkáskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd futtassuk fel.
  4. A lisztet keverjük el a maradék cukor felével, a tojássárgájákkal, a csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, a felfutott élesztővel és fokozatosan dolgozzuk be a megolvasztott, de nem meleg vaj felét.
  5. Dagasszuk addig, amíg hólyagos nem lesz és az edény falától el nem válik, ezután meleg helyen kelesszük a duplájára.
  6. Közben egy sütőedényt a félretett vajjal kenjük és lisztezzük ki.
  7. A darált diót keverjük össze és a maradék cukorral és az őrölt fahéjjal.
  8. Ezek után a tésztát a maradék olvasztott vajba mártott evőkanállal szaggassuk ki és mártsuk meg a vajban.
  9. Minden tésztadarabot fprgassunk meg a cukros dióban és tegyük a sütőedénybe, rétegenként szórjuk meg rumos mazsolával.
  10. Ha az összes tészta a sütőedényben van, szórjuk rá a megmaradt diót és locsoljuk rá a vajat.
  11. Negyed órát még kelesszük, majd előmelegített, 170 fokos sütőbe toljuk és háromnegyed óra alatt süssük meg.
  12. Nem vágva, hanem tépve tálaljuk.
  13. Vanília sodóval öntsük le, amit úgy készítsünk el, mint a hagyományos pudingot, azzal a különbséggel, hogy az 1 csomag vaníliás pudingporhoz 1 csomag vaníliás cukrot, 5 evőkanál cukrot és egy csipet sót adunk, és ez 1 liter tejbe főzzük bele.

Egy hozzászólás

  1. Olgis hozzászólt ekkor: január 6, 2016 Válasz
    Nagy kedvenc. Vanilia sodó helyett, karamell, vagy citromos sodóval készül..Allergiás vagyok a vanillinra.

Hozzászólás a(z) Olgis bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *