Birsalmasajt

1 csillag (rossz)2 csillag (elmegy)3 csillag (átlagos)4 csillag (jó)5 csillag (kiváló) (Nincs még értékelve)
Előkészítési idő
20 perc
Sütési/főzési idő
15 perc
Elkészítési nehézség
Egyszerű
Adag
4 személy
Étel jellege
Desszert
Beküldte
Beküldés ideje
1 kg
birsalma
50 dkg
cukor
1 db.
citrom
Birsalmasajt

A birsalma már évszázadok óta ismerik. Shakespeare az írta róla, hogy a birsalma „gyomornyugtató”. A népi gyógyászatban köhögéscsillapítóként is ismeretes, de enyhe hashajtóként is alkalmazható. Kenőcsök alapanyagaiban is megtalálható, repedezett bőr és égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelése esetén is jótékony hatással bír. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag a leve, ezért a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseink ellenszere.

  1. Megmossuk a birsalmákat, négybe vágjuk, megtisztítjuk a magházuktól, mint az almát és főni tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi.
  2. Ha jól megfőtt, áttörjük, beletesszük a cukrot (½ kg cukrot minden kg főtt gyümölcshöz) és tovább főzzük, amíg jól megsűrűsödik.
  3. Az így kapott pépet nedves deszkára borítjuk és ugyancsak nedves nyújtófával 1 cm vastag réteget nyújtunk belőle. Tehetjük különböző formákba is. Nyomkodhatunk bele diódarabokat, ezzel még finomabb és tetszetősebb lesz a sajtunk.
  4. Ezután mindkét oldalát száradni hagyjuk. Miután megszáradt, kockákra vagy rombuszokra vágjuk, megforgatjuk kristálycukorban és zárt dobozokba rakjuk.
  5. Ha rendes gyümölcsízt akarunk belőle készíteni, kevésbé sűrűre főzzük és üvegekbe tesszük.

Még nem szólt hozzá senki sem. Légy te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *