Édes gofri

1 csillag (rossz)2 csillag (elmegy)3 csillag (átlagos)4 csillag (jó)5 csillag (kiváló) (Nincs még értékelve)
Előkészítési idő
10 perc
Sütési/főzési idő
5 perc
Elkészítési nehézség
Egyszerű
Adag
10 személy
Étel jellege
Desszert
Beküldte
Beküldés ideje
10 dkg
finomliszt
10 dkg
cukor
12 dkg
vaj
1 teáskanál
sütőpor
4 db.
tojás
3 deciliter
tejföl
1 teáskanál
vaníliaesszencia
1 db.
citrom reszelt héja
Édes gofri

Bármilyen furcsán is hangzik, a gofrit – vagy legalábbis egyenes ágú ősét – már a középkorban is sütötték. Eredetét a feljegyzések szerint flamand cukrászoknak köszönhetjük, akik igyekeztek az alapanyagokat minél gazdaságosabban felhasználni, így a maradék tésztát rácsozott vaslap közé öntötték, és megsütötték.

Találunk utalásokat arra vonatkozóan is, hogy a gofrit a középkorban vallási ünnepekkor mozgó árusok kínálták. Vagyis az első ” street food-ok” egyike volt.

Ahány nemzet, annyiféle recept ismert, de annyi biztos, mindegyik olyan jó, hogy egy morzsája sem marad.

  1. A cukrot, a tojásokat, a vajat és a vaníliaesszenciát keverjük habosra.
  2. Forgassuk bele a tejfölt, szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, végül a citromhéjat.
  3. Keverjük simára, és az így kapott tésztát süssük meg a gofrisütőben 5-6 perc alatt.

Még nem szólt hozzá senki sem. Légy te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *