Farsangi fánk

Még nem étékelte senki sem. Légy Te az első!
Töltődés...
Előkészítési idő
30 perc
Sütési/főzési idő
20 perc
Elkészítési nehézség
Egyszerű
Adag
4 személy
Étel jellege
Desszert
Beküldte
3 deciliter
tej
3 dkg
élesztő
6 dkg
porcukor
50 dkg
finomliszt
6 db.
tojássárgája
6 dkg
vaj
1 evőkanál
rum
Farsangi fánk
  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. porcukrot.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverünk hozzá, aztán konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk a kétszeresére nőni, azaz kovászt készítünk.
  3. A maradék 1,5 dl langyos tejben elkeverjük a maradék 50 g porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgákat, majd a liszthez adjuk, és fakanállal összedolgozzuk.
  4. 2-3 részletben beledagasztjuk a vajat, végül a rumot, letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  5. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel ellapogatjuk-kihuzigáljuk, és lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat nagyobb távolságra, lisztezett tálcára vagy deszkára rakosgatjuk, tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, majd előbb folpackkal, aztán konyharuhával lazán letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük.
  6. Egy közepes méretű lábasba 2-3 ujjnyi olajat öntünk, felmelegítjük.
  7. Hüvelykujjal benyomjuk a tésztakorongok közepét, és azzal a felükkel tesszük az olajba, ami felül volt.. Lefedjük a lábast, mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük a fánkokat, majd szitakanállal megfordítjuk és fedő nélkül aranybarnára sütjük őket.
  8. Papírkendőre emelve felitatjuk róluk a felesleges olajat, aztán megszórjuk vaníliás porcukorral és frissen-forrón tálaljuk.
  9. Sárgabaracklekvárral kiváló.

Még nem szólt hozzá senki sem. Légy te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *