Húsleves

Még nem étékelte senki sem. Légy Te az első!
Töltődés...
Előkészítési idő
30 perc
Sütési/főzési idő
180 perc
Elkészítési nehézség
Közepes
Adag
4 személy
Étel jellege
Ebéd
Beküldte
Beküldés ideje
70 dkg
hús
25 dkg
csont
1 kg
zöldség
2 liter
víz
Húsleves

Kelkáposzta vagy sem? Marha vagy tyúk? Mindenki máshogyan készíti, mindenkinek szívügye, mégis sokan elrontják. Pedig csak néhány egyszerű szabályt kell betartani a tökéletes gyógyleves elkészítéséhez.

 1. Minden húsleveshez kell hús és csont is. Mindegy, hogy marha, sertés vagy tyúk, a lényeg, hogy jó minőségű, ha lehet házi húsból készüljön és minél többféle testrészből főzzük, annál finomabb. A klasszikus marhahúsleves is több testrészből készül, általában szegyből, lábszárból, bordából vagy lapockából, vegyesen.
 2. A levesnek szobahőmérsékletű hússal szabad csak nekiállni. A húsleves lényege a lé, a cél, hogy a hús a lének adja át az ízét, ezért hideg vízben kell feltenni.
 3. Lassan forraljuk fel, majd amikor ez megtörtént, nagyon alacsony lángra illik venni, és alig forralva főzni – a hús típusától és korától függően – minimum 3-4 órán át. Ez az úgynevezett zümmögtetés vagy gyöngyöztetés.
 4. Miközben a hús fő, szürkés hab keletkezik a leves felszínén. Ez a kicsapódott fehérje, ami találkozik és összeáll a húsból kiolvadó és a víz felszínére emelkedő zsírral. Ha szép, tiszta színű levest szeretnénk, ezt egy kanállal vagy szűrőkanállal le kell szedegetni.
 5. Zöldségek terén mindenki maga válogathat, ízlés szerint. A fehér- és sárgarépa alap a levesben, a zeller és a karalábé körül sincs sok vita. A hagymát sokan kihagyják, mások héjastul teszik bele, hogy szép színűre fesse. Szokás még krumplit, paradicsomot, paprikát is tenni hozzá.
 6. Nem mindegy, milyen formájúra vágjuk a zöldségeket: mivel sok időt töltenek a levesben, általában hasábokra, de legalábbis nagy darabokra szokás őket vágni, nehogy teljesen szétfőjenek. Mi a gyökereket egészben hagyjuk, a karalábét és a zellert felezzük. Csak akkor adjuk őket a leveshez, amikor a hús már egy órája fő.
 7. Egy igazán jó húsleveshez nem kell több fűszer sónál és néhány szem egész borsnál. A sóval óvatosan kell bánni, mert a hosszú főzési idő alatt a leves besűrűsödik, sósabbá válhat, mint amilyennek szántuk. Általában 2 liter vízhez 1 evőkanál sót ajánlanak, de még ennél is lehet valamivel kevesebbel indítani, majd a végén kóstolgatva igazítani. Ízesíthetik a levest még lestyánnal, gyömbérrel, sáfránnyal, kakukkfűvel, petrezselyemszárral.
 8. Ha elkészült, hagyd pihenni, majd szűrd le. A maradék zöldséget, húst és levest külön hűtsd le.
 9. Levestésztával kínáljuk.

Egy hozzászólás

 1. ReceptSarok hozzászólt ekkor: február 16, 2016 Válasz

  Aranysárga. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *