Mézes kenyér

Még nem étékelte senki sem. Légy Te az első!
Töltődés...
Előkészítési idő
120 perc
Sütési/főzési idő
45 perc
Elkészítési nehézség
Közepes
Adag
8 személy
Étel jellege
Ropogtatnivaló
Beküldte
40 dkg
összetört búza
4 deciliter
forró víz
5 dkg
friss élesztő
2 evőkanál
olaj
3 deciliter
víz
1 kávéskanál
2 evőkanál
méz
60 dkg
kenyérliszt
Mézes kenyér
  1. Az összetört búzát tálba töltjük, a forró vizet ráöntjük, összekeverjük. Lefedjük, másnapig állni hagyjuk.
  2. Másnap az élesztőt tálba morzsoljuk. Az olajat és vizet testhőmérsékletűre melegítjük. Az élesztőt kevés vízben felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a maradék vizet, az előző nap összetört, beáztatott búzát, a sót, a mézet és a liszt nagy részét. A dagasztáshoz egy kevés lisztet félreteszünk.
  4. A tésztát géppel vagy kézzel simára gyúrjuk.
  5. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 40 percig dagadni hagyjuk.
  6. A tésztát meglisztezett felületre borítjuk, belegyúrjuk a maradék lisztet, majd kettéválasztjuk.
  7. Két veknit formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
  8. Kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  9. Ha kedvünk tartja éles késsel rajzoljunk mintákat a vekni tetejére.
  10. A kenyeret a sütő alsó rácsát kb. 45 percig sütjük.
  11. A tepsiből kiborítva, rácsra fektetjük, konyharuhával leborítjuk, hűlni hagyjuk.

Még nem szólt hozzá senki sem. Légy te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *