Sonkás-gombás pizza házi módra

Még nem étékelte senki sem. Légy Te az első!
Töltődés...
Előkészítési idő
90 perc
Sütési/főzési idő
15 perc
Elkészítési nehézség
Egyszerű
Adag
4 személy
Étel jellege
Ebéd
Beküldte
10
Paradicsomszósz
4
olívaolaj
1 kávéskanál
4 csipet
oregánó
Sonkás-gombás pizza házi módra

A sonkás pizza talán az egyik legkedveltebb pizza, lévén rendkívül egyszerű és a sonkát szinte mindenki szereti. Sonkás pizza alatt persze nem biztos, hogy mindenki ugyanazt érti – lehet például vastag vagy vékony tésztás, füstölt vagy gépsonkából készített.

Manapság a legtöbb pizzériában – és valljuk be, az ember azért általában pizzériában eszik pizzát – a legfőbb vezérlőelv az árak és a költségek csökkentése. A sajt helyett nem ritka a növényi eredetű műsajt használata, sonka néven pedig valami olyan húskészítmény kerül a sonkás pizzákra, amit szerintem ha látnád miből készül, azonnal elmenne az étvágyad.

Számomra a sonkás pizza – és itt is ezt a receptet mutatom be – ezzel szemben az olasz élet- és ételszeretet egyik tökéletes példája. Egyszerű, de az alapanyagok minőségében nem ismer kompromisszumot. Egy ilyen sonkás pizza nem drága, de nem azért mert igénytelen alapanyagokat használ, hanem mert a jóból kevés is elég. A ropogós pizzatészta, a kellemesen lágy szósz és a nagyon karakteres, jó minőségű füstölt sonka felejthetetlen ízélménnyé állnak össze.

Egy tipp a sonkás pizzához

Olaszországban nagyon kedvelt formája a sonkás pizzának, amikor sütés után egy jó halom, friss rukolával koronázzák meg, így tálalják. A növény enyhén kesernyés, jellegzetes íze és ropogós frissessége kiválóan egészíti ki a pizzát.

Forrás: rántotthúswokban.bmintbalazs.hu

  1. A sonkás pizza készítése egy tökéletes pizzatésztával kezdődik. A linkre kattintva megtalálod eredeti olasz pizzatészta receptemet, amivel a pizzád szinte pontosan olyan lesz, mint a legjobb nápolyi pizzériában. Állítsd össze a tésztát, és hagyd pihenni legalább másfél órát. A tökéletes olasz pizza 7 titka című cikkemben további tippeket olvashatsz – például azt, hogy a pizzatészta 3-4 nap pihentetés után lesz tökéletes. Ha el tudod készíteni a pizzát ennyi idővel előre, mindenképpen javaslom!
  2. Vágd a tésztát akkora darabokra, amikből egy-egy pizzát készítesz. 500 g lisztből 2 db, kb. 36 cm-es pizza jön ki. Formázz belőlük gombócot, és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyd pihenni még 10 percig. Utána formázd meg a pizzát és tedd egy tepsire, de ha van pizzasütő lapod, az a legjobb. Közben melegítsd elő a sütőd a lehető legforróbb fokozatra.
  3. Készítsd el a “szószt”. Az olasz pizza az egyszerűségétől tökéletes, és nem is kell hozzá semmit főznöd. Egy 36 cm-es pizzán (500 g lisztből 2 db ekkora lesz) kenj el körkörös mozdulatokkal kb. 5 evőkanál passata di pomodorot (passzírozott paradicsomot). Hagyj ki a szélén kb. 2 cm-es sávot, ez lesz a pizza széle. Locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal, szórd meg szárított oregánóval és sózd ízlés szerint. Teríts rajta szét kb. 150 g jól kinyomkodott firss mozzarella sajtot. Kész is az alap, vagyis a pizzaszósz.
  4. Tedd rá a sonka szeleteket. Igazán jó minőségű sonkából elég 4-5 vékony szelet, ez nem több mint 80 g. Én alapvetően a magyar áruk híve vagyok, de egy olasz sonkás pizzára nincs jobb, mint valamilyen pármai jellegű sonka. Egyrészt autentikus, másrészt az ízek így érnek össze igazán, harmadrészt pedig a hajszálvékony szeletek teszik igazán élvezhetővé a sonkás pizzát. Kicsit olcsóbb megoldás lehet pl. a Feketeerdő sonka, de ha találsz más márkájú, jó minőségű, lehetőleg vegyszerek nélkül, természetesen érlelt, hajszálvékonyra szeletelt sonkát, az tökéletes.
  5. Told be a forró sütőbe, és a pizza méretétől valamint a sütőd maximális hőfokától függően 8-12 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a széle is barnás, a tetején a szósz egybeolvadt és a sonka is megsült, ahol kiemelkedik a szószból.

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *