A fél ország kovászol

Házi készítésű kovász

A koronavírus járvány okozta élesztőhiány következtében számos háztartás kényszerült alternatív megoldáshoz, hogy mindenkinek meglegyen a “mindennapi kenyere” a családi asztalnál.

Mi is hasonlóképp jártunk. A járvány hivatalos bejelentése után nem sokkal először az instant élesztő (szárított élesztő) tűnt el a boltok polcairól. Sehol sem lehetett kapni. Ideális választásnak tűnt egy hosszabb karantén alatt, hiszen sokáig eláll, és a vészesebb időkben gondoltuk, jól jöhet akár kenyér sütéséhez is.

Az elveszett kenyérsütő

Ha már kenyérsütés, akkor jól jött volna egy kenyérsütő gép is, így hát irányt vettem a legközelebbi webshopba és az ár-érték arányban legmegfelelőbb terméket meg is rendeltem.

Meg is érkezett a visszaigazoló e-mail, hogy 2-3 munkanapon belül érkezik a termék. Gond egy szál sem, nem maradunk kenyérsütő nélkül – gondoltam. Valójában viszont másfél hónap múlva jött a hír, hogy beérkezett a raktárukba. Természetesen addigra már kényszer és még több kíváncsiság a kovász készítés rejtelmeibe kalauzolt, így hát rendelés sztornó.

Valóban jobb, mint az élesztő

De vajon tényleg annyira jó a kovász, mint amennyire a kovász-hívők mondják? A válasz pedig az, hogy igen!

Elkészítése hosszas folyamat, nagyjából két hét, mire a kedvenc kelesztőnk kellően “megérik”. Nem kell hozzá más, mint liszt és visz, és sok odafigyelés és persze a környezetünkben és a lisztre tapadt baktériumok és gombák, amik előidézik az erjedés folyamatát.

A kovász halála

Kezdeti lelkesedésem alább hagyott, mikor nem láttam növekedést, sem semmi jelét a fejlődésnek a liszt-víz massza keverékében.

Egy hét után viszont történt valami. Méghozzá penetráns bűz terjengett a konyhában. A forrása pedig nem más volt, mint a napokon át etetett kovászom. Valamit nagyon rosszul csináltam, úgy tűnt.

Olyan, mint egy gyerek

A kovásznak lelke van, és nem elég csak nap nap után monotonan táplálni.
Sőt! Érdemes inkább egy gyerekként tekinteni rá, aki fejlődésben van, szeretetet, és törődést igényel.
Ha éhes, büdös, ha fázik, bepisil.

Házi kovász készítése

Második felvonásban már nagyobb siker koronázta a próbálkozásom.
Éledező létformánk szépen nőtt, terebélyesedett a törődés érzete megfelelő táplálék és klíma által.

Még nem szólt hozzá senki sem. Légy te az első!

Vélemény, hozzászólás?

Megjegyzés: Szólj hozzá! Oszd meg véleményedet másokkal is.

Az email címed nem lesz látható mások számára. *-al jelölt mezők kitöltése kötelező.

Írd be a megfelelő számértéket. *